Francine Schrikkema

Geboren maart 1963, studeerde autonoom schilderen aan de Academie Beeldende Kunst (Minerva) in Groningen. Ze leeft en werkt in Huizinge in de provincie Groningen. Dicht bij Noord-Duitsland waar veel van haar werk wordt tentoongesteld. Op de Greetsieler Woche, werd in 2004 haar compositie ‘Teufelsmoor’, met de Imke Folkerts Preis bekroond.
Francine Schrikkema‘s werk boeit direct door de spontane en krachtige schilderstijl waarmee ze haar kleuren en vormen aan het linnen toevertrouwt. Die in eerste instantie als een abstracte compositie zich voor je ontvouwen. Ze lijken daarbij, door de vibrerende spanning in de streken, op nabij en ver weg gelegen ruimte. De streken geven de twee-dimensionale schilderkunst onmiddellijk een ruimtelijke diepte-werking die onze blik naar het beeld trekt.
Francine Schrikkema‘s beelden ontstaan in het atelier. Eerst dan, door ruimtelijk en in tijd afstand te nemen, verdicht zich haar voorstelling van het beleefde en van de herinnering, daarbij spelen persoonlijke waarneming en ervaringen een belangrijke rol. Deze ‘afdruk’ van haar beleving is wat ze zoekt om op het doek vast te leggen. Bij dit geschilderd ‘verslag’ van Schrikkema kunnen de concreet opgedane indrukken van de natuur ook totaal verloren gaan, door zich te verliezen in het samenspel van kleuren, vormen en structuren die volledig in het ‘nabeeld’ zijn opgelost.

photo

Biografie

Intro      Landschappen      Stillevens      Abstracten      Bibliografie      Tentoonstellingen      Nieuws   

2011 voor de afgebeelde werken bij Francine Schrikkema en haar rechtsopvolgers, Groningen, Nederland.      contact.